Njuta i Sverige - Enjoy every moment because time will fly

School project & Goodbye party

Woww wat is deze week toch snel voorbij gegaan...

Maandag mocht ik samen met klasgenoten een project ontwerpen voor basisschoolleerlingen uit Växjö.. Dinsdag kwamen er namelijk 4 scholen-klassen op bezoek..

Na wat nadenken, brainstormen en overleggen kwamen we op het idee om de klas van ongeveer 20 leerlingen te verdelen in 5 groepen. Elke groep krijgt 1 land, elk uit een ander continent en met andere leefomstandigheden. Elk groepje kreeg 21 kaartjes, met daarop een afbeelding en een woord. Bij deze kaartjes moet je denken aan een fiets, een huis, eten, schoon water, naar school gaan, maar ook aan een TV, radio, eigen computer, eigen slaapkamer etc... Dus dingen die je ECHT nodig hebt... en die je leven leuker en makkelijker maken.

Omdat elk groepje een ander land had, mochten de leerlingen ook een verschillend aantal kaartjes uitkiezen. Zweden en Amerika mochten 15 kaartjes van de 21 kiezen. Indonesië en Bolivia maar 9 en 11. Zimbabwe mocht er maar 8 kiezen. De leerlingen kregen de tijd om te discussieren en moesten uiteindelijk een poster maken van de gekozen kaartjes. Elk land moest zichzelf kort presenteren, waarbij het ging om hun uitleg van hun keuze. Waarna we er dieper op in ging, door vragen te stellen, landen te vergelijken etc.

Deze les ging erg goed! Wel raar om hem vier keer achter elkaar te geven (een andere klas-school), maar de leerkrachten waren erg tevreden. Het was een onderwerp waar de leerlingen weinig over nadenken. Je merkte duidelijk verschil tussen de klassen en dus ook de scholen. De leerlingen van de montessori school waren het 'best', spraken super goed engels en durfden veel! En de andere klas was verschrikkelijk... maar de anderen zaten er tussen in haha! In iedergeval, een geslaagd project en een tevreden Kajsa, en wij zelf ook!

Woensdag hebben we met de andere medestudenten alle lessen van het project besproken en gekeken hoe dit was verlopen. Leuk om van elkaar te horen wat ze hadden gedaan en opdrachten van elkaar te oefenen. De groep van Ilse en Daniel hadden samenwerkingsspelletjes gedaan, zoals elkaar tegen houden bij het zogenaamd omvallen en samen, door gebruik te maken van je pink, een tafel op te tillen. De groep van Baer had het over discrimineren gehad, ook hier was merkbaar hoe de scholen daar zelf mee omgaan.

Na deze bespreking en het benoemen van pluspunten en minpunten van het project hebben Ilse en ik een Hero presentatie gegeven over... Oprah!

We vonden het erg moeilijk om een keuze te maken, maar ach, ze is dan wel rijk... maar doet verdomd veel goede dingen voor het onderwijs. En tja, als 'leerkrachten' voelen we ons daar nou eenmaal verbonden mee.. hihi de presentatie was goed gegaan! Nu alleen nog ons indivuele paper afmaken... en dan zijn we klaar met school! (voor Zweden dan hé)

Donderdag was het dan zo ver voor het feest... de Goodbye party... It's not a goodbye, it's a see you later- motto! Eindelijk mocht ik mijn mooie jurk aan en mijn oorbellen die ik speciaal gekocht had in Malmö! hihi

Om vier uur (ja in de middag!) begon het feestje... erg orgineel, we zijn met een groep naar de bibliotheek gegaan om daar een (zachte) skoooooooollllllllllll (proost) te doen! Een waardig afscheid van de oh zo mooie bibliotheek!

Daarna begon de pre-party, gezellig bij Esra foto's maken. Iedereen zag er zo mooi uit in jurk en pak! Erg leuk, maar helaas zorgde het ook een beetje voor een 'droevige' sfeer, omdat we allemaal wisten dat het einde nu echt in zicht was...

Om zeven uur begon het echte feest. Ruud, Hugo en ik moesten als tweede optreden, dus echt tijd om veel eten te halen (in die lange rij) was er niet, want nog even snel ergens in de school het liedje doornemen... dat ging gelukkig goed en na de danscrew van de uni was het onze beurt. Spannend, maar het ging erg goed! Na het lied deden we het refrein nogmaals en veel mensen zongen (en klapten) mee! Verder werden er awards uitgereikt aan verschillende landen en mensen, mooi om te zien, ze verdienden het echt!De avond werd goed afgesloten door rond tien uur een middle-party en daarna op naar Stallarna! Samen met Ilse en Esra veilig thuisgekomen van een geweldige avond!

Vrijdag samen met Ilse een van de laatste dinners georganiseerd... in iedergeval de laatste in Ilse's corridor. Heerlijke pasta met zalm en spinazie met als dessert de specialiteit van Ilse, appelcrumble! Jammie!! Daarna mijn Zweedse vlag laten tekenen, wil natuurlijk wel van de belangrijke mensen een 'tastbare' herinnering meenemen.. Om daarna gezellig te hangen, te kletsen en heerlijk veel te lachen!

Zaterdagavond was het idee om patatje oorlog te gaan eten bij Ruud, Gerrit en Kees. Dit liep helaas totaal anders.... het vlees was gelukt, tja, Gerrit heeft blijkbaar toch leren koken in Zweden haha en de saté saus was perfect (dankzij een potje uit NL), maar de friet...

Na bijna twee uur wachten... kregen we eindelijk friet. Maar omdat de jongens zo slim waren geweest om olie bij de friet te doen, terwijl de friet in de oven ging.... was het nog steeds slap en tja, om eerlijk te zijn, toch echt veel minder lekker! Na deze liefdevolle, maar helaas mislukte maaltijd, zijn we met z'n allen naar de universiteit gegaan om daar in een collegezaal BAR-MAN te kijken, de voetbal was niet zo, maar geweldig om al die spanjaarden te horen schreeuwen en zingen!

Zondag (vandaag) braaf met Ilse samen in de bibliotheek gewerkt aan ons individuele paper. Ik heb gekozen voor het onderwerp Fair Trade, wauw daar is veel informatie over te vinden... van de ene website word je doorgelinkt naar de volgende.. pff... Ik ben er uit gekomen en morgen ochtend maak ik hem af. Netjes optijd! hihi

Vanavond het eerste echte afscheidsfeestje gehad van Tanja en Anaïs.. Tanja vertrekt dinsdag, dus die zie ik morgen nog, maar Anaïs vertrekt vandaag om 05.00...

Gelukkig valt dit afscheid nog wel mee, maar pff... wat is het nu toch echt... de komen de dagen staan in het teken van de laatste keer dat ik - ... en afscheid nemen, afscheid nemen en afscheid nemen...

Het gevoel is zo dubbel, ik zal het zeker fijn vinden als ik weer in Nederland ben, maar als ik nog had mogen blijven, had ik het zoooo gedaan. Al die mensen, het studentenleven, de campus en de geweldige momenten, ik zal het nooit vergeten...

Morgen is het tijd voor mijn een-na-laatste les, waarbij we met z'n allen gaan lunchen (internationaal eten) om daarna elkaars vlag te tekenen. Want ik heb niet alleen leuke vrienden hier gekregen, met de meeste klasgenoten heb ik ook een fijne tijd gehad hier!

Maar goed, nog even doorzetten, iedereen vaker knuffelen, afscheid nemen maar vooral genieten.... En donderdag gaan we naar Noorwegen!!!!

Veel liefs

Puss och kram

Reacties

Reacties

fransje

Sterkte dan maar :) en veel plezier in Noorwegen.

francie

hoi evine

wat heb jij een leuk jurkje aan.
je zag er beeldschoon uit,
niet leuk dat je zo veel afscheid moet nemen van mensen,maar wel een voordeel dat je lekker met iedereen kunt knuffelen!!!!!!!!!!!!!zo zie je maar:ook nadelen heef voordelen.
en dan nog lekker effe vakantie er achteraan.
geniet er van
we horen weer snel van je hoe dat t gaat verlopen,maar ik denk wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed.
groetjes en tot snel doei doei

Joke

Heey Evine,

Unfortunately....all good things come to a end! :) But as they say, all good memories remain. ;) Deze leuke, leerzame tijd neemt niemand meer van je af!

Heel veel plezier in Noorwegen!!!

liefs, Joke

emmelie en hans

oracht verhaal van school en lol en het afscheid komt.
begrijp best dat dat moeilijk voor je is, maar echte vrienden hou je gewoon over. (ik ken margriet, nelly en anny toch ook al meer dan 49 jaar!) te gek.
goed wij gaan naar turkije en jullie noorwegen. veel plezier, we bellen he. doei.....

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!